Kriyokonservasiya bioloji toxumaları çox aşağı temperaturda donduraraq qoruyan bir üsuldur. Bir əsrə yaxındır tədqiq edilən bu üsul xeyli maneələrlə üzləşib.

İndex.az xəbər verir ki, ən böyük problemlərdən biri də donma zamanı toxumalarda yaranan çatlar səbəbindən orqanların yararsız hala düşməsi idi.


Texas A&M Universitetinin Mexanika Mühəndisliyi Departamentindən doktor Metyu Pauel-Palmın rəhbərlik etdiyi qrup toxumaları şüşəyə bənzər bir quruluşa çevirən vitrifikasiya adlı xüsusi dondurucu məhlulu tədqiq edib.

Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, məhlulun tərkibindəki dəyişikliklər krekinq ehtimalına təsir edir. Bu, çatlama riskini azaltmaq üçün daha uyğun krioməhlulların hazırlana biləcəyini göstərir.

2023-cü ilə qədər kriokonservasiya məhdud uğur qazanmışdı, yalnız donmuş böyrək başqa siçovula köçürülmüşdü.

Yeni üsul insan orqanlarının uzunmüddətli saxlanmasına və lazım gəldikdə təhlükəsiz istifadəyə imkan verə bilər. O, həmçinin biomüxtəlifliyin qorunması, peyvəndlərin stabilləşdirilməsi və qida tullantılarının azaldılması kimi bir çox sahələrə tətbiq olunma potensialına malikdir.