Dünyanın ən bahalı pendirinin eşşək südündən hazırlandığını bilirdinizmi?

Çoxumuz gözəl, dadlı pendirdən necə həzz almağı çox yaxşı bilsək də, pendirlərin bilmədiyimiz bir çox xüsusiyyətlərindən xəbərsizik. Bəli, yumşaq pendir növlərini sərtdən ayıra və sevimli növlərimizi sadalaya bilərik. Ancaq, bununla belə, pendir dünyası təsəvvür etdiyinizdən daha geniş bir dünyadır.

Pendir haqqında daha əvvəl eşitmədiyimiz aşağıdakı 13 fakt pendirin özünə məxsusluğunu bir daha ortaya qoyur…

1 kilo sərt pendir hazırlamaq üçün 10 litr süd lazımdır. Nəhayət, boşqabınıza zülal kimi gələn heyvanları bəsləmək tonlarca göyərtiyə başa gəldiyi kimi, pendir yaratmaq üçün də bir araya gəlmək üçün kiloqramlarla süd lazımdır. Daha dəqiq desək, 1 kq sərt pendir istehsal etmək təxminən 10 litr süddən istifadə etmək deməkdir.

Pendir təsadüfən icad edilmişdir. Rəvayətə görə, pendirin ixtirası bir qədər təsadüfi olub. Heyvanların daxili orqanlarından hazırlanmış dəri qablarda (qapaqlarda) saxlanılan süd mədədəki fermentlərlə reaksiya verməyə başladı və iki komponentə – pendir suyu və pendirə bölündü.

Pendir daha tez yuxuya getməyə kömək edir. Yatmazdan əvvəl ilıq süd içmək sizi daha tez yuxuya aparır. Belə çıxır ki, bir-iki dilim pendir yemək şirin yuxulara tez çatmağın yollarından biridir! Xeyr, bu təkcə onun içindəki süd deyil. Əslində, bu, yuxuya səbəb olan pendirin strukturunda bol olan triptofandır.

Laktoza dözümsüzlüyü olan pendirlər. Əgər siz laktoza qarşı dözümsüzsinizsə, heç bir pendir yeyə bilməyəcəyinizi düşünürsünüz, elə deyilmi? Xeyr, əslində o qədər də sadə deyil. Laktoza bir növ şəkər ekstraktıdır. Belə ki, pendirdə nə qədər az şəkər varsa, o qədər az laktoza var. Bəli, laktoza həssaslığı olan insanlar üçün bir çox növ pendir istehlak etmək əlverişsizdir. Lakin Parmigiano-Reggiano kimi yaşlı variantlar da var – onları həzm etmək daha asandır.


Siçanlar pendiri sevmirlər. Siçanların ən sevimli yeməyi nədir deyə soruşsaq, ağlınıza ilk gələn pendir olacaq, elə deyilmi? Ancaq həqiqət budur ki, siçovullar pendiri sevmir! Başqa seçimləri olmayanda yeməli olurlar. Lakin karbohidratlar və şirniyyatlar həmişə onların ilk seçimidir. Buna görə də, siçan tələsi qurarkən pendirdən yem kimi istifadə etmək əvəzinə bir tikə çörək seçmək çox daha dəqiq bir həlldir.

Dünyanın ən bahalı pendiri eşşək südündən hazırlanır. Pendirə gəldikdə, qiymət miqyası olduqca dəyişkəndir. Dünyanın ən bahalı pendiri kimi tanınan növ, eşşək südündən əldə edilən “pule” adlı pendirdir. Süd seçilmiş eşşəklərdən gəlir və pendirə bir az dad vermək üçün hazırlanmışdan sonra hisə verilir. Bir kilosu neçəyə satılır? 1200 dollara.

Turşu pendiri Milwaukee şəhərində yolların buzlanmasının qarşısını almaq üçün istifadə olunur. Pendirin istifadə sahələri xəyallarımızdan kənara çıxır. ABŞ-ın Milwaukee şəhərində daş duzu ilə qarışdırılmış turşu pendirdən yolları örtmək, buz və qarı əritmək üçün istifadə olunur. Həm təmiz qaya duzundan daha ucuz, həm də pendirqayırma proseslərinin atılan əlavə məhsulu üçün alternativ istifadə olan ağıllı bir həll kimi səslənir.

Dünyanın ən pis qoxulu pendiri Fransanın “Vieux Boulogne” pendiridir. Bir az kəskin pendir qoxusunu almış hər kəs bilir ki, bəzi növ pendirlər ciddi şəkildə dəhşətli qoxu verir. Siyahıda birinci yerdə olan pendir növü ilə maraqlanmısınızsa, cavab budur: Vieux Boulogne – Şimali Fransadan gələn yumşaq toxuma ştammı. Bu pendir Fransada ölkə daxilində ictimai nəqliyyatda istehlak edilməsi qadağan edilən başqa bir ətirli pendirdən daha pis hesab olunur!

İtaliyada parmesan pendirini girov götürən bir bank var. Pendir italyan mədəniyyətində çox mühüm yer tutur və saysız-hesabsız reseptlərin əsas tərkib hissələrindən biridir. Əslində, pendirin ölkə əhalisinə o qədər ciddi təsiri var ki, regional banklardan biri – Credito Emiliano – kiçik biznes kreditləri müqabilində Parmigiano Reggiano pendir çarxlarını girov kimi götürür.

Bəzi pendir növləri diş sağlamlığı üçün faydalıdır. Bəli, pendir tamamilə dadlıdır, lakin o, çox sağlam qida maddəsi deyil. Ancaq bəzi növlər diş sağlamlığını yaxşılaşdırmağa kömək edir. Çedar və mozzarella kimi tez-tez istifadə edilən bəzi pendirlər tüpürcək əmələ gətirir. Bu tüpürcək diş minasının parçalanmasına səbəb olan turşuları və şəkərləri parçalamağa kömək edir.

Karbon qazı baloncuqları İsveçrə pendirindəki dəliklərin mənbəyidir. İsveçrə pendirlərini bilirsiniz. Ətrafında deşiklər var ki, haradan gəldiyini bilmirik. Məlum olub ki, bu dəliklər fermentasiya zamanı buraxılan karbon qazı baloncuqlarından yaranıb. Və bu dəliklərin ölçüsü – pendir istehsalçılarının dediyi kimi “gözləri” fermentasiya prosesinin uzunluğundan asılı olaraq dəyişirdi. Beləliklə, fermentasiya nə qədər uzun sürərsə, deliklər bir o qədər böyük olar.

Bəzi pendir növləri qocalana qədər mağaralarda saxlanılır. Bəli, bir çox pendir istehsalçıları bu gün məhsullarını yaşlandırmaq üçün müasir mühitlərdən istifadə edirlər. Bununla belə, pendirin mağaralarda saxlanması əslində tarixə qədər gedən bir üsuldur. Mağaralar həm nəmli, həm də sərin olduğundan, pendirin istənildiyi kimi yaşlanmasını təmin etmək üçün mükəmməl mühit olaraq görülür. Mağaralar soyuducular hələ icad edilməmişdən əvvəl istehsalçılar tərəfindən tez-tez istifadə olunurdu.