Niyə iftar və sahurda xurma yeməliyik?

Ramazan ayında uzun müddət oruc tutmaq qan şəkərini aşağı sala bilər. Ancaq iftarda istehlak ediləcək 2 xurma ilə bu problemi tarazlaşdırmaq olar. Bu, enerjinizi bərpa edəcəkdir. Üstəlik, lifli bir quruluşa malik olan xurma iftarda çox yeməyin qarşısını alır. Gün ərzində itirilən vitamin və mineralları əvəz etmək üçün də praktik bir həlldir. Onu sahurda yemək toxluğunuzu uzadır.

Dəmir çatışmazlığından əziyyət çəkən insanlar üçün də faydalıdır. Tərkibindəki dəmir anemiya riskini minimuma endirir.

Xurmanın tərkibindəki meyvə şəkəri olan fruktoza susuzluq hissini artırır və daha çox su içməyinizi təmin edir. Beləliklə, ana südünü artırır.

Tərkibindəki lif həzm sisteminə də əhəmiyyətli faydalar verir və mümkün həzm problemlərinin qarşısını alır. Tərkibindəki melatonin həzm sistemi üçün də faydalıdır.

Xurma həm də toxluq hissi, qida elementləri, vitamin və minerallar və əhəmiyyətli bir antioksidant baxımından sağlamlıq baxımından qiymətli bir qidadır. A, B1, B2, C vitaminləri və flüorun zəngin mənbəyidir. Bu maddələrlə immunitet sistemini gücləndirir.

Xurma tərkibindəki B qrupu vitaminləri ilə qaraciyər üçün də faydalıdır. Qaraciyəri gücləndirir, qaraciyərin yağlanmasının qarşısını alır və zəhərli maddələrin orqanizmdən çıxarılmasını asanlaşdırır.

Daimi istehlak edilən xurma zəngin selenium və yüksək lif tərkibi ilə xərçəng riskini azaldır.

Gündəlik həyatımızda xurma yaxşı bir qəlyanaltı variantıdır. Qatıq və ya xurma boyda yağlı toxumlarla (çiy badam, qoz, fındıq və s.) birlikdə istehlak edildikdə qan şəkərinə balanslaşdırıcı təsir göstərir və toxluq hissi verir.

Xurmanın tərkibindəki B6 vitamini sinir sistemini və əzələləri gücləndirir. Tərkibindəki maqnezium həm də stressə qarşı profilaktik və stressi aradan qaldıran təsirə malikdir.

Antioksidant və qidalandırıcı xüsusiyyətləri sayəsində dərini yeniləyir və ona sağlam görünüş bəxş edir.

Xurma əla kalium mənbəyidir. Kalium, ürək dərəcəsini və qan təzyiqini tənzimləməyə kömək edən hüceyrə və bədən mayelərinin mühüm tərkib hissəsidir. Müntəzəm olaraq istehlak edildikdə insult və ürək-damar xəstəliklərindən qoruyur.

Xurma tərkibindəki kalsium və fosfatla ümumiyyətlə sümük sağlamlığına kömək edir. Sümük xəstəliklərindən də qoruyucu təsir göstərir.

Qurudulmuş xurma, Fol turşusu, kalium, dəmir, kalsium və lif baxımından yaxşı bir qida qaynağıdır. Gündə 1 meyvə yerinə 2-3 quru xurma istehlak edilə bilər. Bir anda 2-3 ədəddən çox istehlak edilməməlidir. Ramazanda iftarda 2 ədəd, sahurda 2 ədəd yemək kifayətdir. Buna görə də, xüsusilə insulin müqaviməti olan insanlar üçün porsiyaya nəzarət çox vacibdir. Daha yüksək miqdarda istehlak qan şəkərinin dəyişməsinə və daxili yağlanmaya səbəb ola bilər. Xüsusilə metabolik sindrom və ya diabet kimi qan şəkərində problem yaradan xəstəlikləri olanlar diqqətlə istehlak etməlidirlər.